comandos21 Napisano 19 Maja 2014 Share Napisano 19 Maja 2014 Powiedzcie mi mistrze jaką temp. muszą mieć rosiczki w szklarence i wilgotność? Wiem, że nie ma na to reguły ale może jakieś sprawdzone parametry podacie co? 75% wilgotności i 30st. może? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 19 Maja 2014 Share Napisano 19 Maja 2014 U mnie mniej więcej tyle jest i rosną doskonale a czasem otworzę pokrywę żeby przewietrzyło się. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 19 Maja 2014 Autor Share Napisano 19 Maja 2014 Rozumiem, ze masz je posiane w jakiejś szklarence? jakaś fota poglądowa i czy stoi ona na słonecznym parapecie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 19 Maja 2014 Share Napisano 19 Maja 2014 Comandos wczoraj po dwoch tygodniach od wysiania zauwazylam pierwsze zielone kropeczki kielkujacych rosiczek. Stoja w akwarium 25l odkrytym od gory na wschodnim parapecie. Temperatura w akwarium max 24-25 stopni, wilgotnosci nie znam na pewno nie jest nic zaparowane Od 12-21 doswiecam je zarowka kompaktowa 11W 6500K. Jak widac to im wystarczy. Jest to 6 roznych gatunkow, na razie widzialam zielone punkty w trzech (najwiecej oczywiscie Capensisow ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 19 Maja 2014 Autor Share Napisano 19 Maja 2014 (edytowane) kurcze no moje w miniszklarence stoją już ze 3 tydzień i dopiero jedna siewka wyszła, co prawda wcześniej stały w 18 stopniach a tydzień dopiero stoją na słonecznym parapecie mają 65% wilgotn. i 33,3 st. C tak w pełnym słońcu, bo nad nimi jest ta pokrywka, prześwit mają wokół 2cm wys... i może się tak opóźnia bo stały wcześniej w tych 18st. i pogoda też nie byłą słoneczna...hmmm Edytowane 19 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 19 Maja 2014 Share Napisano 19 Maja 2014 (edytowane) Moze to wina temperatury wczesniej. Moje jak jest deszcz i pochmurno to doswietlam ok 13h a nie tylko od 12. W domu mam bardzo cieplo ponad 22 stopnie zawsze ale nie wiem ile jest dokladnie. Chyba skoro juz cos sie pokazalo to dobrze. Przeciez to tez od nasion zalezy i te moje dwa tygodnie dla capensisow to mi sie ekspres wydal, nie spodziewalam sie ich jeszcze. Czekam na reszte zresztą kiedy wyjdzie. Edytowane 19 Maja 2014 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 19 Maja 2014 Share Napisano 19 Maja 2014 Odwiedziłeś mój profil to na 7 stronie masz foto podglądowe i jak wysiałem to akurat pogoda dopisywała i było słonecznie stąd szybkie wschody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 19 Maja 2014 Autor Share Napisano 19 Maja 2014 ja mam tak: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 19 Maja 2014 Share Napisano 19 Maja 2014 Taka paleta wysiewna trochę kosztuje...\ Nie szkoda Ci jej ? Dziury które zrobiłeś pozbawią jej funkcjonalności. Też rozsiewam / rozmnażam rośliny w takich paletach, i doskonale mi to wychodzi, jednak na zrobienie dziur bym się nie zdecydował. Mała rada - nie wrzucaj tych samych zdjęć do różnych postów, bo Ci zaraz miejsca zabraknie na nowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 19 Maja 2014 Autor Share Napisano 19 Maja 2014 (edytowane) up@ bez dziurek tam było w środku ponad 50st w słońcu a z dziurkami jest do 37. a co do palety to dałem za nią 13zł a wilgotność to ponad 80% gdy jest całkowicie zamknięta... wiec chyba dobrze jest w środku Edytowane 19 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 19 Maja 2014 Share Napisano 19 Maja 2014 gdzie kupiłeś paletę ?? daj namiary Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 19 Maja 2014 Autor Share Napisano 19 Maja 2014 (edytowane) market Leroy bodajże 60 oczek jest w niej A co do tych dziurek to sprzedający rosiczki i nasionka na allegro mówił żebym porobił dziurki bo mogą się nasionka "ugotować " w pełnym słońcu Edytowane 19 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 19 Maja 2014 Share Napisano 19 Maja 2014 Patrz jak u mnie to wygląda Tu masz paletę siewną bez dziurek na południowym parapecie (temp ok 1000 st, wilgotność miliard) : i około 1000sztuk siewek : kiełkowalność nasion ok 99.9% Rozmnażanie z liści (jeżeli daną roślinę da się tak rozmnożyć) - 95%: Nie otwieram dekla szklarenki, nie przenoszę z miejsca na miejsce, nie chucham, nie dmucham Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 19 Maja 2014 Share Napisano 19 Maja 2014 Przy 50 stopniach w zamkniętej szklarence nasiona mogłyby się ugotować. Wtedy albo dziurki albo uchylić ją trochę albo słońce filtrować przez firankę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 19 Maja 2014 Autor Share Napisano 19 Maja 2014 (edytowane) hm no to gitara... no właśnie jedni twierdzą ze lepiej porobić dziurki inni że nie..hmm Edytowane 19 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi